Yayın Tarihi:
31 Ocak 2014

Gıda Üreticilerinin Big Bag Seçiminde Dikkat Etmesi Gerekenler
Avrupa Birliği Gıda güvenliği için almış olduğu kararlar üye ülke statüsünde olan Türkiye’de de belli yasal düzenlemelerin önünü açmıştır. Türkiye referans olarak kabul ettiği AB kararları için Türk Gıda Kodeksinde Gıda ile temasta bulunan ambalaj ürünleri için standartlar belirlemiştir.
Gıda maddeleri ile temas eden plastik madde ve malzemeler tebliği uyarınca Plastik madde ve malzemelerin bileşenlerinin gıda benzerlerine geçişi, gıda ile temas eden yüzeyin her desimetrekaresi için 10 miligramı (10 mg/dm2) geçmeyecektir. Migrasyon analizleriyle belirlenebilen bu değerle Gıda endüstrisine üretim yapan ambalaj üreticileri için referans kabul edilir.
Ayrıca Tebliğin ek maddelerinde ambalaj ürünlerinin hangi kimyasalların birleşimden oluşabileceği ve hangi kimyasalların kullanılmayacağı belirlenmiştir.
Gıda Güvenliğinin sağlanması açısından çok büyük bir önem taşıyan ambalaj malzemesinden gelebilecek kimyasal tehlikeler ISO22000 (HACCP) Sistemi tehlike analizi çalışmaları kapsamında ele alınmalıdır. ISO22000 sistemi açısından en önemli önleyici yaklaşım ambalajlanacak gıdanın yapısına uygun ve izin verilen doğru bir ambalaj malzemesinin seçilmesidir. Gıdalar için seçilecek ambalaj ile gıdalar arasındaki migrasyon miktarını kontrol edebilmek için, ambalajında kullanılan monomer ve kimyasalların izin verilen malzemeler olduğu, ambalajın, gıdanın cinsini, miktarını, temas sıcaklığını, temas süresini göz önünde bulundurmak ve gerekli migrasyon testlerinin uygulandığından emin olmak gerekmektedir. Gıda üreticisi satın aldığı ambalaj malzemesi bileşimini, ambalaj üreticisinden istemeli ve ambalajın uygunluğunu Gıda Mevzuatı tebliğleri ile karşılaştırarak incelemelidir. Bu noktada Türk Gıda Mevzuatının ilgili tebliğleri ile Avrupa Birliği direktiflerine başvurmak gerekmektedir.
Gıda Endüstrisinde nihai ürünün belirlenen hijyen standartlarına ulaşabilmesi için hammaddenin güvenliği önemlidir. Big Bag ‘ler genellikle gıda hammaddesinin paketleme yapılacak bölgeye taşınması sırasında kullanılır ve Hammaddenin dış ortamın zararlı maddelerinin ürüne karışmasını engellemek için kilit rol oynarlar. Ayrıca taşıma ve depolama gıda üreticisine büyük avantajlar sağlarlar.
Karaca Big Bag kurulduğu 1998’den bugüne ürettiği ürünlerin %93 oranında Avrupa’ya ihracat yapmaktadır ve büyük çoğunluğu Gıda üreticisi olan geniş bir Big Bag kullanıcı portföyüne sahiptir. Gıda ambalajı konusunda Avrupalı üreticilerden edindiği bütün bilgi birikimini ürettiği Big Bag’lere aktararak Türk Gıda üreticilerinin vazgeçilmez tedarikçisi konumuna gelmiştir.
Kaynakça: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130717-5.htm, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/07/20050704-6.htm, http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=391
Karaca Ambalaj A.Ş’nin deklare ettiği Standartlar ve Sertifikalar
- ISO 9001
- ISO 22000
- Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemeler Tebliğ (2002/32)
- Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği (2005/31)
- Avrupa Birliği Regülasyon No. 10/2011
- Avrupa Birliği Regülasyon No. 2023/2006
- Avrupa Birliği Regülasyon No. 1935/2004
- Avrupa Birliği Regülasyon No. 1282/2011